vartijan narinaa

Suurinosa asiakkaista (tarkoitan nyt niitä maksavia, palvelun tilanneita oikeita asiakkaita) on hyvin asiallisia ja kohteliaita, mutta koska joukossa on aina joku veretseisauttava mulkvisti, niin vuodatan kyyneleeni tänne.

Taustana, olen alalla jo n. 10 vuotta autoa rullannut “Kenttäsika”. Meille maksetaan siitä palvelusta, joka piiriksikin tunnetaan, eli että kierrämme asiakaskohteita tarkastamassa, että henkilökunta voi hyvin ja ettei käyntihetkellä ole mitään maata suurempaa rikosta kohteessa käynnistä. Meille voi myös vuodattaa aikaisemmin tapahtuneita rikoksia/sydänsuruja, meille voi myös esittää asiallisia toiveita siitä, mitä meidän toivotaan kohteessa käynnin aikana tekevän.

Me emme kuitenkaan ole teidän henkilökohtaisia turvamiehiä ja emme ala nakkelemaan ketään teidän asiakkaitanne pihalle, vain koska naama ei miellytä. Meidän pitää kaikesta huolimatta käyttää aina omaa harkintaamme suorittaessamme poistoa/kiinniottoa. Se että sinun liikkeesi maksaa muutaman kympin vartiointipalvelusta kuukaudessa, ei tee sinusta puolijumalaa.

Me emme myöskään päätä siitä, että miksi paikallispoliisi ei kirjoita sinulle kaasusumutin/teleskooppipatukka/ampuma-aselupaa liikkeesi suojeluun, kun se sijaitsee kaupungin keskustassa. Sinne on oikea-aikaista vartiointi/viranomaisapua saatavana, siihen on varmasti joku syy, että kaikki kaupan kassat eivät kulje aseistautuineina. Voit ostaa liikkeellesi lisää vartiointia, jos pelottaa.

Koittakaa nyt hyvänen aika oppia muistamaan meidän naamat myös siviilissä, jos olemme vuosia asioineet työtehtävissä liikkeessänne. Antaa itsestänne todella typerän kuvan, jos vapaalla käyn asioimassa kaupassanne ja kohtelette minua kuin ventovierasta. Kyllä minäkin sinua siviilissä moikkaan, kun vastaan kävelet. Kuuluu käytöstapoihin.

Mistä tulikin mieleeni, että mikäli et jaksa edes sinun terveytesi vuoksi liikkeessä käyvää toimipukuista vartijaa moikata, niin turha olettaa, että hirveästi ylimääräistä aikaa siellä liikkeessäsi viivyttäisiin. Voi myös olla, että kaupan nurkalla nukkuvat kolikkoalmat jää tuolloin meiltä huomaamatta.

Mikäli huoltoasemasi/kioskisi/kuppilasi ei anna vartijoille alennusta, kun samaan aikaan jokainen muu sidosryhmä (vaikkapa nyt rahtarit/taksarit) alea saa, niin on aivan turha niillä harvoilla visiiteillä itkeä, että toivoisi liikkeessä käyvän useammin vartijoita, tai miksi vartijat eivät puutu liikkeessä käynnissä oleviin järjestyshäiriöihin. Me menemme niihin liikkeisiin, joissa ale tulee, näillä huoltoasemilla/kioskeilla yllättäen sitten monesti onkin ympärivuorokautinen ja ilmainen vartiointi. Jonka lisäksi me edelleen myös juomme maksullista kahviasi ja syömme pullaa.

Et myöskään pääse meidän “kerhoon” ilmoittamalla sinulla olevan järjestysmieskortti, tai tehneesi hommia joskus marttakerhon kokouksissa järjestyksenvalvojana, tai olleesi joskus “vartijana” itsekin jossain tyttäresi kotibileissä. Ensinnäkin koita oppia edes perustermistö kuntoon, lisäksi meille päteminen “saavutuksillasi” ja kuperkeikkakeikoilla ei meihin tee vakuutusta. Tiedämme kyllä, kuka on oikea kollega.

Jos käytät ryöstöpainiketta, vain ilmoittaaksesi meidän saapuessa juoksujalkaa paikalle, että ovi on rasvaamatta, tai kahvit keittämättä, niin turha odottaa oikeassa hädässä kovin kummoista vasteaikaa.

Emme myöskään piirikäynneillä ala siivoamaan, keräilemään koreja, hyllyttämään, työntämään kärryjä yms. Turha reklamoida siitä eteenpäin, meidän ehdotuksistasi kohteliaasti kieltäydyttyä. Siitä seuraa vain meidän toimistolla huutonaurua. Toimeksiantosopimuksesta voit itsekin tarkastaa, mitä työtehtäviimme kuuluu.

Mikäli olen edellisenä päivänä joutunut painimaan vuoksesi jonkun narkkarin kanssa. Niin on kohtuullisen raivostuttavaa, jos seuraavana päivänä ilmoitat, että “Misi sinä sitä reppanaa niin kovaotteisesti riepottelit”. Valitettavasti voimankäyttötilanteet ei oikeassa elämässä mene kuten Chuck Norris- leffoissa, etenkin kun vartija toimii tilanteissa usein yksin.

Jos tulen avaamaan sinulle 0530 liikkeessi ovea, niin olisiko liikaa vaadittu, että olisit edes suurinpiirtein ajallasi paikalla? Kyllä se tihkusateessa seisoskelu on aivan yhtä tympeää meidänkin mielestä. Ja jos myöhästyt usein yli puolituntia, niin turha ihmetellä, miksei vartija enää ole paikalla saapuessasi paikalla…

” Miksi et ole hakenut poliisikouluun?”- hohhoi, olemme kyllä keskimäärin ihan lukion käyneitä, alalta vähintään ammattitutkinnon suorittaneita ja normaaliäyllä varustettuja ihmisiä. Kaikki meistä ei ole kiinnostuneita ajelemaan sinistä pakettiautoa ja tuomaan töitä kotiimme. Me viihdymme pääosin ihan hyvin hommissamme. Itse vain toivon, että meitä kohdeltaisiin samalla tavoin kunnioittaen, kuin omiasikin kollegoita. Niin mekin koitamme lähtökohtaisesti tehdä teidän (arvon asiakkaat) kohdallanne.

– pämpylä –

5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *