Voisko odottaa omaa vuoroa

Suomalaiset ovat keskimäärin kilttejä jonottajia, paitsi silloin kun uusi kassa aukeaa. Tyypillinen tilanne: ruokakaupan kassalla on pitkä jono ja viereiselle kassalle kuulutetaan myyjä. Jonossa on jonotettu jo pidempään ja luontevinta olisi, että pisimpään jonossa ollut saisi seuraavana palvelua. Mutta ei: kun uusi kassa aukeaa, kaikki käyttäytymissäännöt lakkaavat olemasta ja tilalle astuu viidakon lait. Jonon perältä rynnätä uudelle kassalle ja jopa jostain kaupan hyllyvälistä yritetään kiilata liukuhihnalle eikä pienessä mielessä edes käväise se, että päästettäisiin se seuraavana vuorossa oleva siihen kassalle! Vähän käytöstapoja siihen jonottamiseen!

Jaa tämä tarina:

15 kommenttia

 1. myyjä vaan hei sanoo:

  Näin käy useasti valitettavasti. Itse kun olin myyjänä kaupassa jossa kassat oli vierekkäin eikä niinkuin esim tavallisessa ruokakaupassa ja meillä oli yksi jono niin aina sieltä joku yritti ohitella jonossa jos etummainen ei huomannut heti että kassa vapautui. Oli suorastaan tyydyttävää aina pyytää tätä urpoa menemään takaisin jonoon ja ottaa se asiakas joka häntä ennen oli jonossa (sai etuileva aasiakas aina kivan punan poskille mutta oma häpeä kun yrittää etuilla).
  Olen asiakkaanakin kokenut tätä että heti rynnitään ohi jos uusi kassa aukeaa. Jos jonotussysteemi on sellainen että pystyn huutamaan että nyt takasin sinä sieltä jonon perälle niin sen teen. Välillä olen ollut kaupassa asiakkaana jossa on ollut kaksi kassaa vierekkäin mutta yksi jono juuri sen takia että kaikki pääsevät siinä järjestyksessä kun ovat tulleetkin.. niin eikö sieltä aina sivusta joku aasi yritä eteen ja perusteluina sitten tulee ”en mä tiennyt että tässä on vaan yks jono, luulin et tää jono on tohon viereiselle kassalle” tai ”en mä huomannu et täs on jono” kun huomauttaa että et viittis ohitella. P.s. miten sokea voi olla ettei näe kilometrijonoa suoraan kassan edessä…

  • agfpag sanoo:

   Kaikella rakkaudella, jos viereinen kassa aukeaa, ihan varmasti siirryn sille ellen ole seuraavana jonossa (tai sitä seuraavana). Voisitko selventää, mikä sääntö pakottaa sinut pysymään juuri siinä jonossa jossa olet? Joskus lähikaupassa itselleni tuli vastaan hieman samankaltainen tilanne, myyjä ylimielisesti pyysi ”herraa odottamaan vuoroaan tai siirtymään muualle asioimaan”. Otin koristani jokaisen (n. 20 kpl) tavaran ja levitin ne siistiin jonoon kaupan käytävälle. Tämän jälkeen huikkasin iloisesti hyvät päivänjatkot ja häivyin. Olinko kusipää? Todellakin.. Ylireagoinko? Aivan varmasti, mutta sainpas hyvän mielen 🙂

   • Ha ha :D sanoo:

    Ja muut saivat hyvän mielen uhmaikäisen lailla käyttäytyvästä aikuisesta miehestä

   • myyjä vaan hei sanoo:

    Eli käyttäydyit kuin 5 -vuotias lapsi. Oli varmaankin tosi tyydyttävää, siinä sai myyjä pientä lisähommaa muiden töidensä lisäksi keräillä sun ottamia tavaroita lattialta kuin tarhassa konsanaan kerätään lasten levittämiä leluja. Jos ajatusmaailmasi on todellakin tuolla tasolla niin suosittelen esikouluun menemistä uudestaan, siellä kun ne käytöstavat opitaan.

    • tarpat sanoo:

     Ei se ole esikoulun tehtävä hoitaa vanhempien asennekasvatusvelvoitteita.

 2. itu sanoo:

  Mua ei tollanen haittaa. Sinne menee se kenen on helpoin sinne pujotella. Monesti sieltä toisen jonon kärjestä sais vaivalloisesti mutkitella, että pääsis uuteen jonoon. Siis tilanteissa jossa avautuva kassa ei oo just se viereinen, johon pääsee vaivattomasti.

 3. minä vain sanoo:

  Itsekin olen työskennellyt kassalla ja minua aina huvitti se, kun menin toiselle kassalle ja huikkasit, että täällä on vapaa kassa, niin koko jono siirtyi siihen juuri avaamalleni kassalle. Ja kyllä, se toinen kassa ei ollut sulkemassa, vaan jatkoi siinä myös saaden hetken kuluttua huikata, että täällä olisi vapaa kassa. No todistettuahan on, että ihminen on laumaeläin.

  • tarpat sanoo:

   Juuri tällaisista syistä en yleensä vaihda jonoa. Naapurikassalle ryysivät ne kiireisimmät, eli toisin sanoen tyypit, joilla itsellään menee pelkkään yksinkertaiseen maksutapahtumaan uskomaton määrä aikaa. Lisäksi viereinen jono on aina nopeampi, vaikka äskettäin se olisi seissyt jonkun takia. Turha hakea pientä aikasäästöä.

   Mitä tulee laumakäyttäytymiseen niin yskäiskääpä vaikka elokuvateatterissa ja katsokaa, mitä tapahtuu. Heti alkaa katkonainen yskiminen eri puolilta salia. Ja kun vaikka palaverissa joku muuttaa asentoa, vaikka laittaa kätensä syliinsä, niin katsopas vain kun aivosi sanovat että tuo tuntuisi kivalta just nyt.

 4. tyytyväinen jonottaja sanoo:

  Tämä asia näyttää olevan suuri ongelma myykille, muttei mikään ongelma asiakkaille, joita asia oikeasti koskettaa. 😉 Muiden kommentoijien tavoin en lähtisi mutkittelemaan pois jonosta päästäkseni toisen jonon alkuun vain säästääkseni muutamia kymmeniä sekunteja. Paljon järkevämpää on se, että ne joilla jonon vaihtaminen lyhentää mrtkittävästi jonotusaikaa ovat niitä, joka jonoa vaihtavat.

  • myyjä vaan hei sanoo:

   Tässä varmaan ajat takaa ruokakaupan kassoja? Niissä toki itsekin ymmärrän asiakkaan vinkkelistä ettei ole mitään järkeä jonon alkupäästä lähteä monen metrin päässä olevalle avautuvalle kassalle. Sen sijaan olen kohdannut ohittelijoita kaupoissa joissa on vain yksi jono mutta monta kassaa vierekkäin. Se että jos joku ei juuri sillä sekunnilla kun kassa vapautuu/aukeaa huomaa asiaa ei oikeuta sitä seuraavaa lähtemään ohittelemaan jonossa. Itse tällaisissa tilanteissa nätisti koputan edellä olevaa olkapäälle että hei, tuolla muuten on vapaa kassa. Olen myös nähnyt kuinka jonon sivusta yritetään vaivihkaa hivuttautua vapaalle kassalle mutta yleensä myyjät huomaavat tällaisen ja asiakas yrittää yleensä perustella ”ai en mä nähny että tässä oli jono” taikka ”mulla on tosi kova kiire et etkö sä nyt nopeesti vois ottaa mua tästä välistä”.

 5. Alte Gubbe sanoo:

  Oottako muuten huomanneet ( taitaa tämäkin liittyä aasiakkaseen) . Jos kasaan jonossa on kaksi rouvaa, ja toisella kassalla viisi herraa, kannattaa mennä siihen pidempään jonoon. Kun rouvat ovat saaneet ostokset ’kassattua’, alkaa heillä epätoivoinen yllätyksenä bonus- ja maksukortin etsiminen. Samassa ajassa kaksi miestä on hoitanut bonukset, maksun ja melkein pakkauksen.

  • Nicor sanoo:

   Se nyt on itsestään selvää, että keski-ikäiset (ja tuon iän ylittäneet) rouvat ovat keskimäärin äärimmäisen hitaita kassalla. Oli heillä kiire tai ei.

 6. Tero sanoo:

  Ainahan noihin menee se joka ekana ehtii, mitä siitä. Jos alat kohteliaasti odottelemaan että meneekö se asiakas sun edestä uuteen kassaan vai ei, niin siinä ajassa sinne on jo sun takaa mennyt monta muuta ja lopulta oot itte viimesenä, menit mille kassalle vaan.

 7. Nicor sanoo:

  Parissa lähikaupassani myyjät eivät tuppaa huikkaamaan, että ovat avaamassa kyseistä kassaa. Tämä on ongelmallista, koska todella monelta ihmiseltä puuttuu alkeellisetkin päättelykyvyt: Esim. myyjä tulee kassalle, avaa kassaportin ja ottaa ”viereinen kassa”-kyltin pois.

  Nyt pitkässä jonossa olevat ihmiset tuijottavat avautuvaa kassaa, mutta kukaan ei siirry. Sitten kun minä menen jonon ohi tuolle kassalle, niin viereisessä jonossa närkästytään ja ilmaistaan etteivät he tienneet kyseisen kassan olevan aukeamassa. En ole saanut kunnon vastausta kysymykseen ”Miksi myyjä ottaisi ’viereinen kassa’-kyltin pois jos ei olisi avaamassa kassaa?”
  —-
  Pienemmissä kaupoissa olen siirtynyt uudelle kassalle jonon ohi jo siinä vaiheessa kun myyjä kutsuu toista kassaa merkkisoitolla. Tietysti ensin katsoen haluaako joku toinen edessä siirtyä ensin. Merkkisoitot ovat standardeja pikkukaupoissa ja pienissä kaupoissa voi usein päätellä mikä se toinen kassa on mikä avautuu.

  • Aurora sanoo:

   Ah, tulikin mieleen. Olin isäni kanssa Alkossa käymässä. Kahdella kassalla työntekijät, toisessa vajaan kymmenen henkilön jono, toinen tyhjänä. Ei ollut mitenkään juuri avautunut, koska se nainen oli ollut siinä paikallaan jo tovin, kunnes faija siirtyi omalta paikaltaa jonosta ja kysyi, että onko kassa auki. No olihan se. Myi viinin, ja yhtäkkiä meidän takana oli yli puolet toisen kassan jonosta.
   Joukkopsykologia on mielenkiintoinen ilmiö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *