Apteekin hinnastot

Muutama lääkkeiden hinnoitteluun liittyvä tapaus.

Heti alkuun lienee selvennettävä eräs seikka lääkkeiden hinnoittelusta: lääkkeiden vähittäismyyntihinta määrätään Suomessa valtioneuvoston asetuksella, lääkelain mukaisesti. Apteekki on velvoitettu myymään lääketuotteet lääketaksalla säädettyyn hintaan. (Lääkelaki 58 §)
Siksi paketti Buranaa maksaa saman Helsingissä ja Rovaniemellä. Taksassa määriteltyyn hintaan on kaksi poikkeusta, veteraaneille annettava 10% alennus sekä nikotiinikorvauslääkkeet joissa on vapaa hinnoittelu. Apteekeissa myydään myös paljon tuotteita jotka eivät ole lääkkeitä, joissa on siten vapaa hinnoittelu.

Tapaus 1
A: (miesasiakas, noin nelissäkymmenissä. Tuo kassalle kasan reseptivapaita lääkevalmisteita) Ottaisin nämä. Sen verran isompi ostos että voisit pistää vähän alennusta.
M: Valitettavasti se ei käy päinsä, näistä lääkkeistä kun ei oikein voi…
(vedän tuotteet koneelle ja ilmoitan summan, hinta 1xx,xx luokkaa)
A: Kai sä nyt kuitenkin jonkinlaisen alennuksen voit laittaa, sovitaan vaikka tasahinta *lähin 10e tasasumma*.
M: Valitettavasti lääkkeistä ei voi antaa alennusta… (tarkistan vielä avoimen kuitin ja totean että asiakas on kerännyt vain lääkkeitä, eikä mitään muuta, kuten vitamiineja tai kosmetiikkaa)
A: No on se nyt **kele kumma kun ei pientä alennusta voi antaa, pistä ny edes lähimpään euroon että on edes jotain.
M: Pahoittelen mutten voi antaa minkäänlaista alennusta koska… (selitän suurin piirtein miksi)
A: (keskeyttäen, kuuntelematta mitä yritin sanoa) Kyllä sä ny voit säätää hintaa kohdalleen, vaki asiakas (koskaan nähnyt tyyppiä) ja iso ostos (hoks, parin satasen ostos EI ole iso ostos apteekin mittapuulla). Kyllä mä tiedän millasia katteita apteekit vetää (näköjään SINÄ tiedät) Sanoisit vaan suoraan että pomo on kieltäny.
M: Kyse ei ole siitä vaan ihan laista…
A: **kele (+lisääntyvää kiroilua) ihme touhua tämmöinen, pitääkö mun mennä johonkin toiseen apteekkiin missä asiakkaita arvostetaan? En kyllä aio ostaa näitä jos en saa kunnon alennusta. Haluatko menettää näin hyvät kaupat yhden alennuksen takia? Mitäs pomosi siitä sanois? (Pomo saattaisi sanoa enemmänkin jos alkaisin jaella alennuksia)
M: Pahoittelen mutten todellakaan voi antaa minkäänlaista alennusta. Nämä maksavat kyllä saman verran toisessakin…
A: Menen sitten muualle s**tana kun ei kerran raha kelpaa. En kyllä ikinä tule tänne. (lupaat vaan)

Yritä siinä selittää että hinta on täsmälleen sama vaikka menisit Inariin asti, mutta kun ei kuunnella niin minkäs teet. Onnea vaan ”edullisemman” apteekin etsintään. Ehkä kannattaa tarkistaa se lääkitys samalla reissulla.

Tapaus 2
Lääketaksa päivitetään aina kk 1. ja 15. päivä, tämä tapahtui jompanakumpana. Olimme unohtaneet vaihtaa yhden hintalapun hyllynreunaan (paha moka, tästä seuraa lähes poikkeuksetta ongelmia). Yleensä hintamuutokset käydään erityisen tarkasti läpi mutta joskus näitä sattuu, sille ei mahda mitään.
M: Se tekee xx,xx e, kiitos.
A: Eihän se noin paljoa ollut? Tuolla oli kyllä eri hinta.
M: (Ou nou ajattelin jo valmiiksi) Ahaa hetki vain käyn tarkistamassa olisiko jäänyt vanha hintalappu hyllyyn… Olitte oikeassa, siellä oli jäänyt vanha hintalappu hyllyyn, tuotteen hinta nousi tänään hieman kun ajettiin uusi taksa (alle euron muutos). Kiitos kun huomasitte. (oikeasti ei ole olemassa keinoa johdatella asiakas kauniisti siihen että hän joutuu maksamaan voimassa olevan kalliimman hinnan)
A: Niin kai saan sen kuitenkin sillä hinnalla joka siellä hyllyssä lukee?
M: (mahdollisimman ystävällisesti) Olen kovin pahoillani, mutten voi myydä vanhalla hinnalla, vaan meidän on noudatettava lääketaksaa lääkkeiden hinnoissa.
A: Mutta täytyyhän teidän myydä sillä hinnalla mitä mainostatte hyllyssä!
M: Olen pahoillani mutta valitettavasti se ei ole mahdollista. Meidän on noudatettava voimassa olevaa hinnastoa.
A: (palkokasvi nenään) Minä haluan tavata apteekkarin välittömästi! Tämmöistä en sulata! Sinä huijaat ihmisiä, hommaan sulle kohta potkut! (just)

Vastaava proviisori oli jo saapunut paikalle kuultuaan huudon.

P: Anteeksi, voinko olla avuksi.
A: Vaadin saada tämän sillä hinnalla joka tuolla hyllyssä lukee!
P: Ikävä kyllä apteekki on sidottu voimassaolevaan lääketaksaan, emmekä voi poiketa siitä. (Tässä vaiheessa palvelin jo muita asiakkaita ja proviisorimme jatkoi väittelyä asiakkaan kanssa. Kuuntelin sivusta ja poimin yllättävän monta nimitystä niin apteekillemme, minulle kuin proviisorillekin. Aasi poistui kiroillen noin 10 minuutin kuluttua, ostamatta mitään.)

Lopuksi vielä: Rakkaat PKV-lääkkeiden käyttäjät, se ei ole henkilökuntamme syy jos olette jo niin nisti että kiskaisette kuukauden kuurinne parissa päivässä ja tulette heti mankumaan lisää. Tietyissä lääkkeissä on tietty minimi toimitusväli ihan hyvästä syystä (juuri kaltaistenne ihmisraunioiden takia btw, kukaan ei vain kehtaa sitä teille suoraan sanoa), eikä sitä voida teille myydä ennen kuin lääkkeenne kuurin mukaan olisi lopussa. Ei myydä, vaikka mielenosoituksellisesti heititkin sen kukkaruukun farmaseutin pään yli takaseinään melkein osuen tiskin takana seisovaan tekniseen, niin ei sittenkään. Menkää lääkärillenne inisemään tujumpaa annosta, ei meitä kiinnosta kuunnella kuinka teitä ahdistaa.

Jaa tämä tarina:

22 kommenttia

 1. Kailyn sanoo:

  On tullut näin kroonisena hermosäryistä kärsivänä (skolioosi) todettua, että Tramalia ja muuta valvotaan oikeasti tarkkaan. Edellisellä kerralla minulle määrättiin lihasrelaksantteja ja lääkäri esitti tätä erittäin varovaisesti. Pelkäsi varmaan että käyn päälle. Miksi olisin käynyt? Apteekissa sama juttu kun tiirailtiin tarkkaan miten usein olin lääkettä hakenut. Minulle se on se ja sama mitä tarkistavat, en tosiaan edes halua syödä semmoisia mömmöjä kuin ääritilanteissa. Muuten yritän ehkäistä hermosärkyjä liikunnalla, voiteilla, piikkimatolla ja venyttelyillä. Lisäksi niistä vahvoista lääkkeistä on todella vaikea päästä eroon. Itse makasin kolme päivää sängyssä hikoillen ja täristen.

  • erkki sanoo:

   Tuohon tiirailuun on kyllä ihan hyvä syykin, eikä vain näiden aineiden runsas väärinkäyttö. Nimittäin nämä ovat lääkkeitä joita tavallinen ihminen väärinkäyttämällä saa itsensä helposti hengiltä. Annostusta tiiraa aika tarkkaan lääkäri ja apteekki vielä sen perään, apteekissa tarkistellaan melko tarkkaan vielä mahdollisten muiden lääkkeiden yhteisvaikutukset.

 2. J sanoo:

  Kai jälkimmäisessä tapauksessa suoritettiin kiinniotto ja asiakasta odottaa syyte pahoinpitelystä? Kukkaruukulla heittäminen menee jo siihen skaalaan, että itse asiakaspalvelijana nostaisin syytteen. Voi sitten käräjille asiakas miettiä, pitäisikö opetella käytöstapoja.

  • erkki sanoo:

   Ei noita narkkeja kannata alkaa kiinni ottamaan, ainakaan itse. Oma turvallisuus on kuitenkin tärkeintä. Nämä tyypit kun aineissaan sekoilevat, siinä voi sattua ihan mitä tahansa. Nämä hörhöt eivät välitä kenestäkään, edes itsestään, pätkääkään ja voivat tehdä ihan mitä vain.

   Toisekseen, turhaa niitä on oikeuteen yrittää saada. Käräjille ne eivät koskaan ilmesty, määrättyjä korvauksia on turha odotella, eikä niitä mitättömistä pikkujutuista linnaankaan lukita. Eli tuhlaat vain omaa aikaasi.

   • Mascewi sanoo:

    Voisi ihan muiden ihmisten turvallisuuden vuoksi olla hyvä soittaa vartioliikkeelle tai poliisille, että tuollainen riehuja kävi rikkomassa paikkoja ja on nyt liikkeellä alueella/kauppakeskuksessa.

    • erkki sanoo:

     Kyllähän noista yleensä ilmoitetaan vartiointiliikkeeseen. Noissa narkeissa on vaan se jännä piirre etteivät ne oikeastaan ole sellaisia ongelmariehujia jotka menisivät viereiseen kauppaan jatkamaan. Yleensä kun tilanne on reseptitiskillä ohi, raivo katoaa ja ovat ihan mukavia taas. Minulle on montakin kertaa käynyt niin että joku vaki-narkki huutaa ja huorittelee naama punaisena farmaseuttia joka ei anna lisää Tenoxia, mutta käveltyään kassalle noin 5m matkan, morjestavat iloisesti ja jäävät turisemaan mukavia, ikään kuin mitään ei äsken olisi tapahtunut. Ehkä kun tarpeeksi vetää aineita, muisti on kuin kultakalalla. Tai sitten koko show reseptitiskillä on vain näytöstä jolla yritetään saada tahto läpi, mene ja tiedä.

 3. Hinnat kuntoon sanoo:

  Sorry mutta jos hinta on halvempi hyllyssä niin sillä hinnalla pitää myydä, menee teidän omaksi tappioksi.

  • erkki sanoo:

   Sorry mutta ei voi myydä. Lääkkeiden ollessa kyseessä lainsäädäntö on melko tiukka hinnoittelun suhteen. Lääkkeen myyntihinta on just se mikä lukee asetuksessa, ei se mikä hyllyssä sattuu olemaan. Tavallisessa kaupassa asia on eri koska kauppaa ei sido mikään lainsäädäntö hinnoittelun suhteen.

  • Luetun ymmärtäminen sanoo:

   Luitko kirjoitusta ollenkaan??

  • Just joo sanoo:

   Apteekeissa nuo ei mene nyt ihan samalla tavalla kuin muissa kaupoissa. Elintarvikkeet ja lääkkeet eivät ole ihan toisiinsa verrattavia myyntituotteita kuitenkaan ja niille on hieman eri säännöt myös.
   Sitä paitsi on se nyt ihme napinaa jos jostakin muutamasta sentistä tai muutamasta eurosta nousee niin jumalaton haloo, tuntuu että ihmiset ihan ilkeyttään heittäytyvät hankalaksi. Ymmärrän että joillakin rahasta tekee todella tiukkaa, mutta en usko että näillä kaikilla valittajilla asiat ovat niin, kunhan vain haluavat halvemmalla.
   Näille ”paremmille ihmisille” haluisin sanoa vain että kärsikää päänsärystänne, jos ette voi siitä buranasta maksaa samaa kuin muutkin, vaikka joku kiireinen apteekkari olisikin unohtanut vaihtaa lapun hyllyyn. Heilläkin on useita työtehtäviä hoidettavanaan, joten on ihan ymmärrettävää että virheitä sattuu aina välillä. Tietysti kaikki omat työtehtävät tulee hoitaa huolella mutta kaikkia virheitä ei yksinkertaisesti vain voi välttää.

  • Pyöreä omena sanoo:

   Sorry, mutta sorry ei ole suomen kieleen kuuluva sana.

 4. kunpa sanoo:

  Jos olisin joskus kansanedustaja, lupaisin perustaa jonkin pakkotyöleirin, joille nämä nistit vietäisiin tekemään ekaa kertaa elämässää jotain kunnollista tuottavaa työtä.

  • niin sanoo:

   No niin varmaan joo. Kuinka tuollainen voisi a) tehdä työtä ja b) tehdä tuottavaa työtä?

   Tuottavan työn tekeminen kun vaatii vähän muutakin kuin vain sen työpaikan. Toisekseen tällä hetkellä suurin ongelma on se, että työpaikkoja yksinkertaisesti ei ole. Tuottavia töitä ei voi luoda täysin tyhjästä.

   Maailman väkiluku kasvaa kasvamistaan ja samaan aikaan työt koneistuvat entisestään. Olemme siinä tilanteessa, että kaikille yksinkertaisesti ei ole työtä tarjolla. Talouslama vielä lisää tätä kierrettä.

 5. myyjä123 sanoo:

  ihan vinkkinä vaan että jos asiakas alkaa törkeyksiä huutelemaan niin meidän aspojenkaan ei mitä tahansa tarvitse kuunnella. Jos nimittelemään ja haukkumaan rupeaa niin tiedot ylös ja asiakkaalle sanotaan että soitetaan poliisille ja ilmoitetaan kunnianloukkauksesta. Siinä menee se suulaampikin tyyppi hiljaiseksi ja tuskin uskaltaa urputtaa myyjälle enää mitään.

 6. Jenni sanoo:

  Saattaa muuten tuossa ”väärä hinta hyllyssä”-jutussa olla se, että kaupoissa on ilmoitettava oikea hinta ja jos hyllyssä on väärä se on myytävä sillä. (Itsekään en tiennyt että tämä ei koske lääkkeitä)
  Tosin se ei muuta sitä että voisi kuunnella mitä selitetään.

 7. Solvaline sanoo:

  Kovin tuttuja tilanteita apteekin tiskillä, kyllä. Minulta ei ole kukaan koittanut tosissaan tinkiä, mutta en edes pahoittelisi, ettei hinnan alentaminen ole mahdollista enkä antaisi alennusta vapaan kaupankaan tuotteista. Jos asiakas käyttäytyy noin sikamaisesti minulla on tapana ottaa käyttöön hieman nenänvarttani alaspäin katsova katse samalla kun annan äänensävyllä ymmärtää, että säälin asiakkaan tyhmyyttä ja kolmanneksi vielä jos asiakas lähtee solvauslinjalle (mitä tapahtuu meilläpäin onneksi äärimmäisen harvoin) olen ihan hiljaa. En vastaa. Pahimmatkin haukkujat menevät pian itseensä ja lähtevät jopa tervehtien ulos ovesta. Se jaksaa aina kummastuttaa minua. Ensin: sinäkin lehmä siinä (suunnilleen) ja sitten kohta: kiitos ja näkemiin. Daa?

 8. Jane sanoo:

  Käytän pkv- lääkkeitä päivittäin, ja kyllä vitutti kerran kun joku laitapuolenkulkija pölli laukkuni jossa lääkkeet olivat. En tietenkään saanut apteekista uusia tilalle, kun väittivät että minä olen lääkkeet myynyt. Katsoivat minua kuin saastaa ja hymyilivät voitontahtoisesti kun eivät lääkkeitä antaneet. Lääkäri onneksi soitti apteekkiin ja kylläpä muuttui ilme, kun olikin ne lääkkeet pakko antaa 🙂

  • erkki sanoo:

   Onhan tuo ikävä tilanne ja ymmärrän että harmitti. Mutta tuokin tarina on melko kulunut apteekissa, noita kuulee tiskin takana ainakin kerran viikossa: ”lääkkeet unohtuivat bussin”, ”koira söi ne”, ”joku varasti ne” jne. Onneksi lääkäriltä saa pyydettäessä uuden reseptin.

 9. pertti sanoo:

  ”Menkää lääkärillenne inisemään tujumpaa annosta, ei meitä kiinnosta kuunnella kuinka teitä ahdistaa.”

  Helvetin empaattista kansaa ovat suomalaiset myös apteekin työntekijöinä!

 10. pertti sanoo:

  ”Jos olisin joskus kansanedustaja, lupaisin perustaa jonkin pakkotyöleirin, joille nämä nistit vietäisiin tekemään ekaa kertaa elämässää jotain kunnollista tuottavaa työtä.”

  Toivottavasti et koskaan tarvitse PKV-lääkkeitä. Muuten olet ilmeisesti automaattisesti ”nisti” eli jonkin sortin ali-ihminen.

 11. atac sanoo:

  Itse asiassa ainakin eläinlääkkeet saa noin puolta edullisemmin suoraan klinikalta kuin apteekista, ja siksi haen ne aina klinikalta suoraan. Onko näin että lääketaksa koskee vain apteekkeja? Ainakin klinikalla sanovat että heillä on edullisempaa siksi kun apteekki ottaa isomman katteen lääkkeistä, klinikka ei kun heidän katteet tulee operaatioista, ei lääkkeistä. Ja kaikilla klinikoilla tähän mennessä on saanut puolta halvemmalla apteekkiin verrattuna.

  • Jorma sanoo:

   Eläinlääkkeiden hintoja ei määrätä asetuksella, toisin kuin ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä. Siksi ne voivat olla muualla edullisempia. Ja tosiaan kuten sanoit, klinikka tekee katteensa hoidossa, ei lääkemyynnillä, joten varmasti hintakin voi olla alhaisempi. Apteekilla ei oikein ole muuta vaihtoehtoa, kuin lääkkeiden myynti, sen suhteen mistä se tulos tehdään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *