Hygienian alkeita eläkeläisille

Olin monta vuotta sitten kesätyössä suurehkon ruokakaupan leipäosastolla. Siellä tarjottiin asiakkaille ilmaista kahvia, jonka kanssa sai ostaa kaikenlaisia paikan päällä paistettuja leivonnaisia.
Leivosten ottimia oli ainakin kaksi kertaa niin paljon kun olisi tarvittu ja lähekkäin olevat huomiota herättävät laput kehottivat käyttämään ottimia hygieniasyistä, mutta viesti ei tuntunut menevän perille. Ymmärtäähän sen, jos joku kuusivuotias ottaa pullan sormillaan, mutta kun sitä tekivät päivästä toiseen samat mummut ja papat. Joka päivä toistui sama kaava: mummeli/papparainen mietti, minkä karjalanpiirakan ottaisi, kosketti miettiessään sormillaan vähintään kolmea piirakkaa, kaivoi vähän aikaa nenäänsä ja päätyikin voisilmäpullaan. Henkilökunta kyllä yritti sanoa asiasta näille aaseille, mutta kun asia ei mennyt kaaliin kahdellakaan sanomisella ja kanta-asiakkaiden toivottiin pysyvän kanta-asiakkaina ei hommaan joka kerta kehdattu puuttua.
Eräänä päivänä tapahtui kuitenkin Suuri Läpimurto. Eräs kantamummomme tuijotti “käytäthän ottimia leivoksia ottaessasi”-lappua pitkään ja hartaasti ja kääntyi sitten kysymään työkaveriltani, että pitääkö hänenkin käyttää ottimia? En muista, mitä työkaverini vastasi, mutta kuulin myöhemmin, mitä hän olisi halunnut vastata: “eihän toki rouvan tarvitse ottimia käyttää, sehän koskee vain kaikkia muita maailman ihmisiä…”

– ex-leipätyttö –

11 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *