Kun asiakas haluaa päättää hinnan ja aukioloajan..

Työskentelen keskisuuressa myymälässä. Ihan näin alkuun toteamus, että pidän työstäni ja ehdottomasti suurin osa asiakkaista on hyvinkin asiallista ja kohteliasta sorttia, mutta sitten välillä hermoja koetellaan..

Eli, olin lauantai-iltana vuorossa itsekseni, kuten yleensäkin. Liike menee seitsemältä kiinni, sitten lasketaan kassa, laitetaan kaikki kuntoon ja liike kiinni, peruskauraa. N. klo 18.45 sisään astelee keski-ikäinen, ihan ”fiksun näköinen” pariskunta. Samaan aikaan sisään tulee toinen asiakas, joka menee itsekseen katselemaan tuotteita. Pariskunta haluaa että esittelen tuotteita ja sehän onnistuu. Siinä niitä vertaillaan ja mietitään hintoja. Viittä vaille sanon, että liike menee kohta kiinni ja sanon sen myös tälle kolmannelle asiakkaalle, joka sitten tulee nopeahkosti kassalle, ostaa tuotteet ja lähtee.

Laittelen siinä sitä sun tätä rauhallisesti valmiiksi että pääsen laskemaan kassan heti kun pariskunta lähte. Pariskunta edelleen miettii ja tulee sitten kassalle vähän yli seitsemän. Ovat valinneet tuotteen ja alkavat miettimään, että maksavatko heti vai pitäiskö tehdä osamaksusopimus. Tuote maksaa siis 100 euroa. Hento hiki nousee otsalleni, koska sopimuksen tekoon menisi hiukan aikaa; se tehdään netissä ja myönnettäköön, että ne ovat niin harvinaisia meillä, että en ole päässyt sellaista vielä tekemään. Minulle ollaan ainoastaan pikaisesti näytetty miten se tehdään, ja sen teossa menisi siis aikaa. Onneksi pariskunta päättää että osamaksusopimus voi jäädä ja maksetaan tuote heti.

No, sitten kun vielä pikaisesti tarkistan tuotteen kunnon ja kello on jo kohta varttia yli seitsemän, niin alkaa se ”mitäs alennusta tästä saisi?”-kerjääminen.  Totean tiukasti mutta ystävällisesti, kuten aina tällaisessa tilanteessa, että jos alan kaikille asiakkaille alennuksia antamaan, niin kohta minulla ei ole enää työpaikkaa.

Mies: ”Ai eikö, no heh heh, anna nyt vähän alennusta.”

Minä: ”Valitettavasti se ei onnistu.”

Mies: ”No, heh, anna jokin tuote kaupan päälle.”

Minä: ”Se ei onnistu. Tässä on mukaan muutama näytekappale tätä tuotetta, niitä voin antaa.”

Nainen hymyilee vieressä ja seuraa miehensä tinkimistä..

Mies: ”No ei tuo kyllä nyt oikein riitä, mutta ei kai muu auta..”

Kello on 20 yli seitsemän, keskitän katseen kassaan, lyön tuotteen ja sitten pussiin, en kuuntele enää miehen juttuja ja saatan pariskunnan ulos.

Ulko-ovella mies toteaa ”Heh, varo nyt ettei mee ylitöiksi.” Olenko paha ihminen, kun mieli tekee sanoa pari kirosanaa ja potkaista tyyppi ovesta ulos? Irvistän ja vedän oven nopeasti lukkoon.

Pääsin kyllä sitten lähtemään aika nopeasti kun rutiinilla tein lähtöhommat, mutta ei tulisi mieleenkään toimia noin jossain myymälässä.

Ihan loppuun vielä ihmettely koskien sitä, kun  ovessa lukee selkeästi ja isolla että liike menee seitsemältä kiinni ja kun olen laskemassa kassaa, niin tullaan tempomaan ovea , hakkaamaan lasia ja näytetään harvinaisen ärsyyntyneeltä, vaikka liike on selkeästi kiinni ja uskokaa, kyse ei todellakaan ole mistään elintärkeistä tuotteista.

Jaa tämä tarina:

17 kommenttia

 1. Epsome sanoo:

  Oih, kokonaista 20 minuuttia yli ja elämä sekaisin.
  En viitsi edes nauraa.

  • Leon sanoo:

   No, jos haet lapsen tiettyyn aikaan tarhasta tms. niin 20 minuuttia on jännän pitkä aika. Tosin miksipä minä sulle järkeä puhuisin, kun ei taida sinne sillan alle oikein kuulua kunnolla.

  • Baariorja sanoo:

   Toivottavasti hoidat kaikki ostoksesi aina ja ikuisesti internetin kautta. Kaikkien asiakaspalvelijoiden parasta ajatellen.

   Vaikka oletkin p*ska trolli.

  • Höhöhö sanoo:

   Trollihan tämä, mutta onhan näitä oikeastikin, jotka noin ajattelevat. Pitkäksi venynyt päivä kun voi sitten vaikuttaa muidenkin elämään, esim. juuri lapsen saa jättää myöhässä hoidosta, joka taas mahdollisesti venyttää hoitajan työpäivää jne.

   Ja jokaisella on kuitenkin sen työn ulkopuolella ihan se omakin elämä omine menoineen, aspa on aspa työajallaan, ei 24/7. 😘😊

  • En kaipaa takaisin sanoo:

   Olin 1980-luvulla Supermarketissa (nykyisin Prismoja) töissä: joka ikinen ilta kello oli vähintään 30 min. yli, ennen kuin viimeisen asiakkaan sai kassalta läpi ja sitten jotkut vielä hidastelivat pakatessaan ja ulos lähtiessään! Kuvaavilta oli, että kun lauantain aukiolo muuttui klo16:sta klo 18:aan ja sittemmin muina arkipäivinä klo 20:ta klo 21:een niin samat asiakkaat olivat silloinkin aina viimeisinä eli kysymyksessä oli vain ko. ihmisten opittu, huono tapa. Niin ja kenenkä syytä jatkuvat ylityöt olivat päälliköiden mielestä: no kassojen tietenkin, perk…! Muissa kaupoissa asiakkaita muistutettiin liikkeen sulkemisesta ainakin kaksi kertaa joka ilta, vaan ei meillä. Aukioloajat meilläkin niin ulkoseinissä, ovissa kuin lehti-ilmoituksissa tosiaan ”kissankorkuisin” kirjaimin.

 2. Epsåme sanoo:

  Jaa olit yliaikaa ja kehtaat itkeä vaikka ylityöt on totta kai vakio jokaiselle aspalle ja jos ei ole niin katsis vaihtaa alaaaaaaaaa!

 3. ppp sanoo:

  Ainahan se menee asiakaspalvelussa välillä ylitöiksi ja itseäni se ei haittaa koska minusta se asiakaskokemus menee parin ylityöminuutin edelle. Toki jos on lapsia kyytiä odottamassa, toinen työpaikka tai jotain vastaavaa niin onhan se todella ärsyttävää jos joku jää aivan turhanpäiväistä vänkäämään. Joskus on itsellänikin alkanut vähän hermo nousemaan pintaan kun aasi arpoo tuotteita vielä minuuttia vaille sulkemisajan vaikka monesti olen jo ehtinyt mainita että putiikki menee kiinni ja sitten lopulta saa hiki otsalla juosta itse ulos että ehtii automaattihälytysten alta pois. Toisaalta välillä on mennyt tunnin verran ylitöiksi ja lähden töistä hymyillen kun sain hoidettua asiakkaan palvelemisen kunnolla loppuun ja autettua vähän ylimääräistäkin. Enemmän se on asiakkaan käytöksestä kiinni kuin siitä ajasta.

  • Aapeli sanoo:

   Se on kiva, että teet työtäsi myös palkatta, mutta älä oleta että muutkin ryhtyisivät siihen hymy huulilla.

   • Jenni sanoo:

    Niinpä. Tai meillekin kyllä maksettiin palkka myös ylimenevältä ajalta, jos syy tosiaan oli tuo, ettei vain saanut ovia kiinni aikanaan lorvijoiden takia, mutta ei sitä siltikään huvittanut yliaikaa tehdä. Aukioloajat ovat aukioloajat ja niiden ulkopuolella minulla on omakin elämä.

   • ppp sanoo:

    Jos työpäivä venähtää pitkäksi niin toisena päivänä lähdetään vähän aikaisemmin tai ylityö näkyy palkkakuitissa. Ei niitä töitä kuitenkaan yleensä palkatta tehdä. Toki varmasti niitä palkattomiakin ylitöitä on kertynyt jokunen tunti mutta kyllä pääsääntöisesti kaikki ylityöt kompensoidaan vapaina tai rahana kun ne vaan muistaa ilmoittaa. En oletakaan että työntekijällä on kovin paljoa mahdollisuutta venyä työajoissa varsinkin jos on perhettä tai muuten sovittuja menoja.

    • Aapeli sanoo:

     Tai että ylipäänsä saa venyä yli työajan. Omassa firmassa ei ainakaan saada mitään hyvitystä ellei ole erikseen sovittu ylitöitä. Eli lähden kotiinpäin tasan sillä hetkellä kun vuoro loppuu.

     • ppp sanoo:

      Riippuu ihan työpaikasta. Joissain paikoissa ne pakkoylityöt venähtäneiden asiakaspalvelutilanteiden takia jää omaksi tappioksi, yhdessä työpaikassa käytäntö oli että siirryttiin pois asiakkaiden parista sen verran ajoissa ettei mene ylitöiksi ja nykyisessä työpaikassa joutuu pakostakin venymään kun asiakkaiden kanssa saattaa parhaimmillaan mennä puolikin tuntia yli työajan ennen kuin pääset lopettelemaan päivää muilta osin vaikka kuinka koitat lopettaa ajoissa. Onneksi sentään työn luonne on ymmärretty työyhteisössä ja jos töissä joku päivä venähtää niin sitten toisena päivänä lähdetään aiemmin. Ja tarpeen mukaan sitten pidetään vaikka vapaapäivä jos ylitöitä kertyy. Itselläni kun ei tosiaan lapsia ole enkä mitään sitovia juttuja yleensä työpäiville sovi niin ei ollenkaan haittaa ja pitkästä aikaa töissä on oikeasti hauskaa kun homma on vaihtelevaa ja omaan luonteeseen sopii että hommat hoidetaan loppuun työajasta riippumatta.

     • Aapeli sanoo:

      Niin, sinun työpaikassasi ja sinulle sopii. Sinä, sinä, ja sinä. Ei tarkoita ettäkö kaikille muille sopisi ilmainen työ, tai että se olisi edes mahdollista. Se tässä nyt oli se pointti.

  • Meh sanoo:

   Sä voit toki aina soittaa vartiointiliikkeelle, että olet yliaikaa töissä, ei tartte juosta.. Kannattaa ainakin kysyä esimieheltä, että oliskos tämmönen mahdollista ja kysyä että mitähän tietoja se vartiointiliike tarttee tämmösistä ilmoituksista.

   • Mortti sanoo:

    Melko yleisenä käytäntönä tällaisissa tilanteissa vartiointi liikkeillä on, että asiakas liikkeillä on joko tietty koodi minkä syöttäminen päätelaitteelle antaa ennelta sovitun määrän lisäaikaa ennen hälyjen aktivoitumista. Tai sitten vartiointi liikkeen hälykeskusken kanssa on sovittu jokin ”tunnussana” jolloin soitetaan ko. hälykeskuskseen, kerrotaan asia ja sieltä kysytään ”tunnussanaa” jotta saavat varmistettua henkilön olevan oikealla asialla.

    Tietenkin molemmat näistä ovat todennäköisesti kauppiaan, päällikön tai jonkun muun vastuussa olevan pomon takana eli esimiehen kanssa tarvii kuitenkin keskustellla ensin. 🙂

  • Palauttelija sanoo:

   Riippuu varmasti myös liikkeestä. Pienessä liikkeessä voi hyvinkin kannattaa jatkaa asiakkaan palvelemista vielä aukioloajan päätyttyä, etenkin jos myyjänä on omistaja itse.

   Aikoinaan etsin kotiin uutta ompelukonetta. Kiersin tutustumistarkoituksessa useita liikkeitä, joissa myytiin erilaisia ompelukoneita. Yhdessä liikkeessä palvelu oli huonoa, ei mm. haluttu kertoa, millä tavalla heidän edustamansa kone on parempi tai huonompi kuin kilpailevien merkkien vastaavat koneet. Toisessa palvelu oli ok, mutta ei mitenkään poikkeuksellisen hyvää. Yhdessä liikkeessä sen sijaan neuvottiin, esiteltiin rehellisen tuntuisesti eri koneiden hyvät ja huonot puolet ja annettiin kokeilla koneita (esillä oli sitä varten useita eri malleja).

   Lopulta päädyin pariin hieman erihintaiseen malliin. Nämä olivat myynnissä siinä liikkeessä, jossa palvelu oli parasta. Vaikka olin liikkeessä hyvissä ajoin ennen sulkemisaikaa, koneiden vertailu ja täsmentävät kysymykset ja koneiden ominaisuuksien tarkempi esittely vei niin paljon aikaa, että kun ruvettiin tekemään varsinaista kauppaa, sulkemisaika oli mennyt jo puolisen tuntia aiemmin. En usko, että kauppiaalla oli mitään sitä vastaan, että aukioloaika ehti päättyä, sillä teimme kaupat 1500 euron ompelukoneesta.

   Tilanne on toki toinen jossain päivittäistavarakaupassa tai ketjumyymälässä, jossa ostettavat tuotteet ovat keskimäärin varsin halpoja ja tuotteiden valinta ei vaadi erityistä perehtymistä.

 4. Nimimerkki sanoo:

  Kyllä sitä tuli monesti kirottua niitä ostosten kanssa venkoilijoita kun värjötteli tunnin pakkasessa bussipysäkillä odottaen seuraavaa bussia. Ei se muutama euro ylitöissä paljoa mieltä lämmittänyt kun kotiinpaluu viivästyy tunnilla ja taksimatka maksoi päälle 20€. Joskus -20 asteen pakkasessa menin taksilla ja otin takkiini. Onneksi pääsin niistä töistä jo kauan kauan sitten. Silti näitä tulee mietittyä itekin kun kaupassa asioi, just sen takia miten on joskus joutunut aasien takia kärsimään..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *